Sunday, 30 June 2013

Penjagaan Selepas Bersalin

Penjagaan selepas bersalin atau semasa berpantang adalah sama pentingnya ketika hamil. Tubuh si ibu memerlukan pemulihan dari segi emosi dan jasmani. Amalan tradisi adalah perlu, demi menjaga kesihatan ibu dan anak.
Amalan dan penjagaan selepas bersalin amat penting untuk mempercepatkan pemulihan si ibu. Penjagaan yang sempurna dan teratur dapat memulihkan si ibu dan anak menjadi sihat dari segi emosi , fizikal dan rohani. Untuk wanita pemulihan kejelitaaannya khusus dari segi paras, rupa dan bentuk badan serta pemulihan organ sex perlu diamalkan supaya kekal sihat dan kekal bahagia bersama suami tersayang.

Ketika hamil sehingga melahirkan anak, berlaku perubahan fizikal dan emosi. Antara perubahan yang sangat ketara ialah berat badan yang semakin meningkat. Di samping itu perubahan fisiologi juga kerap berlaku seperti kandungan cecair darah meningkat, denyutan jantung yang kuat dan lebih kerap, tekanan darah dan pernafasan yang meningkat lebih dari biasa, kulit yang menjadi renggang dan retak, timbul urat pada kaki serta perubahan mungkin berlaku di peringkat biokimia sel atau tisu badan.

Ketika bayi dilahirkan pula, wanita mengalami suatu perubahan agak serius yang boleh dianggap sebagai kecederaan. Ini disebabkan oleh proses kelahiran bayi yang perlu melalui saluran kemaluan yang sempit. Ini menyebabkan saluran ini renggang dan kadangkala cedera, walaupun begitu keadaan ini dianggap normal.

Kehamilan dan kelahiran juga akan mengganggu hubungan kelamin. Perubahan fizikal isteri mungkin menyulitkan perhubungan ataupun mengurangkan kelesaan. Selepas lahir pula, perhubungan kelamin tidak digalakkan untuk sementara waktu.

Waktu puerperium atau waktu pantang yang biasanya selama 42 hari dianggap sebagai waktu pemulihan dariapada semua gejala kecederaan, tekanan jiwa dan mental serta pemulihan fungsi kewanitaan. Pada ketika ini juga rahim pula kuncup dan mencerut kepada saiz yang kecil seperti keadaan sediakala. Proses ini digelar involution. Proses pemulihan boleh dipercepatkan dengan beberapa cara yang diamalkan oleh wanita sendiri dan kadangkala ini boleh dipendekkan sehingga jangka waktu empat minggu, manakala sesetengahnya pula mengambil masa yang lebih lama sedikit iaitu lapan minggu. Secara puratanya, jangka waktu enam minggu adalah mencukupi.


Beberapa study menyebutkan bahwa pijatan di kaki dapat bikin badan jadi lebih enjoy serta otot-otot pada tubuh pun tidak akan mengalami kram.Dilansir dari laman stylecraze. com, terdapat banyak manfaat sehat saat seseorang lakukan pijat kaki setiap malam saat sebelum tidur. Dan berikut adalah beberapa manfaat tersebut .
Meningkatkan Aliran Darah
perlu di ketahui, pijat kaki secara teratur dapat membuat aliran darah dalam tubuh semakin baik dan optimal. Selain meningkatkan aliran darah, pijat kaki juga akan membuat kulit menjadi lebih sehat. Lebih jauh, pijat kaki akan membantu kurangi penumpukan lemak jahat di kaki. Untuk penderita diabetes, melakukan pijat kaki setidaknya 20 menit sebelum tidur dapat membantu proses pengobatan.
Mengatasi Masalah Migrain
Anda punya permasalahan dengan migrain atau sakit kepala lainnya? Bila iya, untuk mengatasinya coba untuk melakukan pijat kaki saat sebelum tidur. Riset menyebutkan bahwa melakukan pijat kaki serta menekan bagian tertentu pada kaki bisa mengobati berbagai penyakit termasuk penyakit migrain.

 Menurunkan Tekanan Darah
Satu lagi manfaat luar biasa melakukan pijat kaki saat sebelum tidur adalah menurunkan tekanan darah. Tidak cuma menurunkan tekanan darah, pijatan yang nyaman di kaki akan membantu pikiran lebih fresh, santai dan tenang. Beberapa study menyebutkan bahwa melakukan pijat kaki setidaknya 10 menit setiap hari saat sebelum tidur akan bantu tubuh melepaskan hormon pemicu kecemasan serta masalah lain termasuk darah tinggi.

Memperbaiki Hubungan Intim Bersama Pasangan
Melakukan pijat kaki yang diimbangi dengan memijat minyak therapy serta mendengarkan musik dapat membantu pikiran lebih tenang dan bahagia. Saat pikiran menjadi lebih tenang serta bahagia, bisa di pastikan hal ini akan memperbaiki hubungan intim Anda bersama pasangan. Pijatan yang tepat di kaki dipercaya akan meningkatkan ga*rah berc!nta seseorang.

Menurunkan Resiko Menopause
Pijat kaki rupanya juga sangat berguna untuk para wanita. Study mengatakan bahwa pijat kaki dapat membantu para wanita menurunkan resiko Menopause. Selain menurunkan resiko Menopause, pijat kaki juga efektif mengatasi bengkak pada kaki serta pergelangan kaki saat seorang wanita tengah hamil.
Itulah beberapa faedah mengagumkan dari pijat kaki untuk kesehatan. Dengan segudang faedahnya, usahakan untuk melakukan pijat kaki saat sebelum Anda tidur ya. Mudah-mudahan info ini bermanfaat dan kita juga selalu diberikan kesehatan maksimal dan dijauhkan dari semua jenis bentuk penyakit.


No comments:

Post a Comment