Tuesday 23 April 2013


Kerabu Pegaga

Bahan-bahannya :

Pegaga secukupnya (dipotong ikut kesukaan anda)

1 ulas bawang putih

1 sudu teh lada hitam

i inci halia muda

2 biji bawang merah

50 gram ikan bilis (kalau nak gantikan dengan ikan masin pun boleh juga - tapi ikan masin hendaklah dibakar dulu kemudian dibuang tulangnya)

1 inci kunyit hidup

Cara-cara:

Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, lada hitam sehingga lumat
.
Goreng kesemua bahan di atas bersama ikan bilis tanpa minyak. Biarkan sehingga sedikit kering dan angkat.

Kemudian gaulkan bahan-bahahn yg digoreng tanpa minyak tersebut dengan pegaga yang telah dipotong.

Siap… boleh makan bersama dengan nasi yang masih panas




Sup Ikan Haruan

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan haruan

2 cawan air

2 sudu makan minyak jagung atau minyak zaitun

ketumbar,jintan manis,jintan putih (jadikan bunjut)

1 sudu makan lada hitam - di tumbuk

3 ulas bawang merah - di tumbuk

2 ulas bawang putih - di tumbuk

2 cm halia - di tumbuk

1 keping asam keping

Garam secukup rasa

Daun bawang dan daun sup di hiris

Cara-cara:

Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.

Masukan ikan serta bahan-bahan tumbuk,asam keeping dan garam secukupnya

Biarkan sehingga masak dan masukan daun bawang serta daun sup.

Hidang bersama nasi panas.



Ikan Panggang Halia Muda 

Bahan A (diperap)

2 potong ikan tenggiri
 
Sedikit garam

Sedikit kunyit
 

Sedikit serbuk ketumbar

Sedikit serbuk jintan manis

Sedikit serbuk lada hitam

sedikit serbuk majakani

Bahan B (dihiris)

3 cm halia muda
 
1 cm lengkuas

2 btg serai

4 ulas bawang merah
 
3 ulas bawang putih
 
Sedikit minyak
 

Cara-cara

Lumurkan pada ikan tersebut bahan A dan perapkan selama 30 minit.

Bungkuskan ikan tersebut dengan kertas foil dan bakar selama 45 minit
.
Goreng bahan B dengan sedikit minyak sehingga berbau dan taburkan di atas ikan tersebut.

Hidang bersama nasi panas



Sawi tumis air 

Bahan:

Sedikit ikan bilis
 

3 ulas bawang putih
 
2 ulas bawang merah

Sedikit serbuk lada hitam
 
1 pokok sawi – dicuci dan potong
 


Cara-cara;


Tumbukkan ikan bilis, bawang putih dan bawang merah
Tumiskan bahan tumbuk sehinga berbau wangi dan masukkan air.

 Apabila mendidih masukkan sawi dan serbuk lada hitam.biarkan sehingga masak

Hidang bersama nasi putih






1 comment: